----Muay Thai ili tajlandski boks je borilačka veština stara preko hiljadu godina a danas je nacionalni sport i ponos naroda Tajlanda. Postoje različite teorije o korenima ove drevne veštine a stari spisi govore o borbama koje su bile surove jer u to vreme nisu postojale težinske kategorije i runde. Dozvoljene su bile sve vrste udaraca uz svega par ograničenja, treninzi su podrazumevali udaranje golim nogama o palmino drvo, treniranja u vodi, iscrpljujuće fizicke pripreme...  Obavezna je bila i specijalna ishrana - uglavnom vegetarijanska.  Borci su nastupali bosonogi, a od zaštitne opreme imali su samo štitnik za genitalije napravljen od kokosove ljuske i bandaže za ruke napravljene od konoplje ili pamuka. Muay Thai je tada bio predmet u svim školama kao i deo vojničke obuke. veći deo tehnika iz tog razdoblja ostao je nepromenjen do danas.

----Poslednjih godina thai je modifikovan i pretvoren u atraktivan borilački sport koji se, sem u takmičarske, može koristiti i u svrhu samoodbrane i rekreacije. Razlika između tajlandskog boksa i ostalih borilačkih veština je u tome što se, sem osnovnih udaraca nogama i rukama, koriste i udaraci laktovima i kolenima, kao i bacanja zbog kojih je veoma popularan i kod nas. Međutim ono što ovu veštinu čini zaista posebnom je veza između telesnog i duhovnog, fizičke borbe i tradicije. Pre početka meča borci stavljaju na glavu šarenu traku - mongkon i počinju ritualni ples wai  kru u kome se izražava pozdrav publici, poštovanje treneru i školi iz koje dolaze i prikazuju stilizovane tehnike thai boksa koje borci poznaju. Wai Kru se izvodi po starom običaju a svrha mu je koncentracija borca pred meč. Inace ovaj ritual je specifičan za svaku školu tako da dobar poznavalac tajlandskog boksa po pokretima može prepoznati kojoj školi borac pripada. Deo tradicije je i muzika koja se svira tokom cele borbe i daje joj ritam, a izvodi se na instrumentima koji se nisu menjali vekovima.

----Tajlanđani ovaj sport masovno treniraju još od najranijeg detinjstva a deca veoma rano počinju i da se takmiče jer uspesi u ovoj veštini označavaju statusni simbol u sredinama iz kojih potiču. U poslednjih desetak godina, zbog velikog interesovanja zapadnih sportista, otvorilo se nekoliko hiljada kampova za trening. U ovim kampovima trenira se svaki dan, dva puta dvevno velikim intezitetom, ishrana je strogo kontrolisana a medu posetiocima se mogu naci velike legende ovog sporta. Borbe se u Bangkoku održavaju svakodnevno, kako na velikim stadionima kao što su Racadamneon i Lumpini, tako i na ulicama ovog grada gde predstavljaju pravu atrakciju za turiste.

----Amaterska takmičenja u tajlandskom boksu odvijaju se u ringu a takmičari pre početka borbe moraju da izvedu Vai Kru ples. U suprotnom nemaju pravo nastupa. Oprema se sastoji od šortsa u crvenoj ili plavoj boji u zavisnosti od ugla u kojem takmičar nastupa. Zaštitna oprema podrazumeva kacigu za glavu, gumu za zube, meke bandaže za ruke ne duže od 2.5m, štitnik za genitalije, štitnike za laktove sa mekim punjenjem na udarnoj površini lakta i plasticne štitnike za skocni zglob.  Sem toga pre meča obavezan je tradicionalni povez za glavu koji se skida pre početka borbe a amajlije u vidu svete trake - pa prajid - mogu se nositi u toku cele borbe vezana za jednu ili obe nadlaktice. Rukavice su iste kao za full contact s tim što takmičari do 67kg nose rukavice od 10 unci, a oni preko 67kg od 12 unci. Pre svakog takmičenja takmičari prolaze lekarsku kontrolu a u toku meča nesmeju se koristiti na bilo kom delu tela masna ulja ili kreme.

----Borbe se na svetskim prvenstvima odvijaju u 5 rundi po 2 minuta sa minutom pauze između rundi. U toku borbe dozvoljeni su udarci šakama /udarnom površinom rukavice i spoljnim bridom šake - uraken /, laktovima, kolenima, cevanicama i punim stopalom.  Najcenjeniji su udarci kolenima koji donose 3 poena, zatim slede nožni udarci 2 poena i udarci rukama 1 poen. Zabranjeni delovi tela za udaranje su: potiljak, vrat, leđa i pojas oko kukova. Dozvoljena su aktivna hvatanja vrata, ruku i nogu tj. dozvoljeno je držati protivnika i zadavati udarce.  U poslednih nekoliko godina dozvoljene su borbe i medu ženama na svim prvenstvima.

----Za ekspanziju popularnosti tajlandski boks može većim delom zahvaliti popularnosti turnira kao što su K1, K1 max, borbe u MMA, UFC i sličnim. Borcima koji nastupaju na ovim turnirima u većini slučajeva tajlandski boks je osnovna veština.

 ---Ovaj veoma atraktivan i zanimljiv sport privlači sve veću pažnju publike i kod nas. Iako se u našoj zemlji organizuju prvenstva i naši reprezentativci učestvuju na evropskim prvenstvima u K1 disciplini i svetskim prvenstvima na Tajlandu već nekoliko godina, mi još uvek nemamo adekvatnu edukaciju trenerskog kadra u smislu seminara, demonstracija i sl. Edukacija u ovom sportu je veoma skupa jer zahteva putovanja u susedne zemlje i naravno na Tajland. Oni malobrojni koji su bili na Tajlandu, među kojima je i vlasnik našeg Kluba, prenose stečeno znanje a usavršavaju se uglavnom preko interneta.  Bez obzira na tešku situaciju ovaj sport je kod nas veoma popularan i nadamo se da će se naši borci, kao i u kik boksu, visoko kotirati na međunarodnim prvenstvima naročito na Tajlandu.

Podaci koji su korišceni na ovoj stranici preuzeti su delom sa internet stranica zvanicnih svetskih organizacija a delom iz knjige         g Zorana Rebaca "Tajlandski boks - ful kontakt azije"

>>> Klasična i tradicionalna varijanta tajlandskog boksa zove se Muay Thai Boran, k??? pored borbe sa oružjem sadrži i pokrete koje su daleko različitije od tehnika današnjeg tajlandskog boksa. Te tehnike baziraju se na podražavanje raznih pokreta životinja koje su skupljene u forme slične katama u karateu. Kroz vekove nastajale su životinjske forme koje oponašaju ždrala, bizona, petla, tigra i sl a koje su prisutne i u današnjim stilovima.

>>> Krabi krabong (kratko i dugacko oružje) naziva se borba sa raznim vrstama oružja, kao krabi (kratki mac)
dab (dugacki mac)
plong ili sri sok (štap)
ngauv (štam sa oštricom)
dung
kaen
maj sun
loh (štit)

>>> Muay Thai zovu još i "veština osam oružja" jer se koriste šake, stopala, laktovi i kolena.

>>> Tajlandski boks se smatra zbog visoke opasnosti povrede pre svega kroz tehnike lakata i kolena za jednu od najsurovijih borilackih veština.

>>> Postoji mnogo legendi o nastanku tajlandskog boksa. Jedna od njih je i ???? je tajlandski boks nastao 1560, kada je tajlandski kralj Naresuan bio zatočen u Burmi. Obećana mu je sloboda ako u dvoboju pobedi majstore Burme. Kralj je pobedio i tajlandski boks je postao nacionalni sport i ponos naroda Tajlanda.

>>> U Burmi inace postoji de fakto ista veština burmanski boks odnosno letvei ili letave. Za razliku od thai boksa na takmicenjima u burmanskom boksu bori se bez rukavica. Uticajem tajlandskog boksa nastala je u Kini san da ili kineski boks . Ono se razlikuje od tajlandskog boksa što se više koriste rvanja i bacanja. Slicno praktikuje šut boks .