-Savate ili francuski boks razvio se u XVI veku a svoj današnji oblik dobio je oko 1830. godine kada je ucitelj savatea Charles Lecour sistematizovao pravila borbe i tehnike. Internacionalna Savate Federacija neformalno je osnovana 1901. godine sa ciljem da širi i propagira ovaj sport u svetu. 1924. godine savate je bio demonstracioni sport na Olimpijskim igrama u Parizu a 1975. godine proglašen je nacionalnim sportom Francuske. Danas,  Internacionalna Federacija za savate okuplja 66 zemalja u svom clanstvu iz svih delova sveta.

---Kod nas, savate se javlja prvo u vojsci a doneli su ga oficiri koji su školovani u Francuskoj u XIX veku. Svoju ekspanziju doživljava posle 1976. godine dolaskom Daniena Wehra u Zagreb. Tada pocinju da se otvaraju klubovi koji praktikuju savete širom zemlje a 1989. godine formira se i Udruženje savate-boks klubova Jugoslavije. Od tada naši borci su ucestvovali na prvenstvima širom sveta i postizali zapažene rezultate. Pocetkom rata na prostorima bivše Jugoslavije i uvodenjem sankcija, svi savate-boks klubovi prestaju da praktikuju ovu veštinu i prelaze na kik boks jer su naši borci cak i za vreme sankcija mogli da nastupaju na kik boks prvenstvima širom sveta. 2003. godine ponovo se aktivira ovaj sport kod nas i osnivaju Savate Savez Vojvodine i Savate Savez Srbije najviše zahvaljujuci angažovanju g Miodraga Rakica iz Rume predsedniku SSS i SSV.

---U savateu se insistira na tehnickoj doteranosti izvodenja udaraca a svaki nepravilno izveden udarac se strogo kažnjava. Tok borbe je veoma dinamican jer se od boraca ocekuje neprestana razmena udaraca. Dozvoljeni udrci rukama su: direkt, kroše, aperkat i sving. Udarna površina je ceoni -prednji deo rukavice. Dozvoljena su blokiranja i sve vrste eskivaža telom osim saginjanja i okretanja leda.

---Od udaraca nogama koriste se prednji, bocni, kružni, polukružni, kližuci i udarci iz okreta i skoka. Udarna površina je iskljucivo ris stopala /gornji, donji, bocni/. Zabranjeni su udarci petom, bridom stopala i vrhovima prstiju.  Dozvoljena su niska nožna cišcenja kao i sve vrste eskivaža i blokova.

---Dozvoljeni su udarci u prednji deo glave i lice sa strane, prednji i bocni deo tela i noge od kukova na dole. Zabranjeni su udarci u teme, potiljak, vrat, kicmu, kukove i genitalije. Takode je zabranjeno guranje, hvatanje, rvanje, klinc, udaranje glavom, ramenom, laktovima, podlakticom, kolenima, cevanicama kao i udaci otvorenom rukavicom. U borbi se insistira na podjednakom korišcenju i rucne i nožne tehnike a takmicari koji ne poštuju ovo pravilo mogu biti diskvalifikovani.

---U savateu postoje tehnicka i strucna zvanja slicna pojasevima u karateu, a oznacavaju se obojenim rukavicama. Tako se razlikuju rukavice za tehniku : plava, zelena, crvena, bela i žuta rukavica; superiornu tehniku - majstorska zvanja : srebrne rukavice 1-3 stepena; takmicarske rukavice : bronzana i srebrne rukavice 1-5 stepena; pocasne rukavice : platinasta i zlatna i trenerska zvanja: demonstrator, asistent, asistent - instruktor, instruktor, instruktor 1. klase, profesor za savate i internacionalni savate majstor. Ova tehnicka i strucna zvanja dobijaju se na polaganjima.

---Postoje cetiri takmicarske discipline u savateu:

---assaut /aso/ savate je disciplina za mlade uzraste pionire i kadete, kao i za juniore i seniore pocetnike. Udarci punim kontaktom nisu dozvoljeni pa tehnika borbe dolazi do izražaja. Obavezna je i zaštitna oprema za glavu kao i štitnici za potkolenice i kolena.

---pre combat savate je disciplina u kojoj se udarci izvode punim kontaktom uz obavezno nošenje zaštitne opreme kao u aso savateu. Ona predstavlja prelazni oblik izmedu aso i kombat savatea.

---combat savate  je disciplina sa punim kontaktom bez dodatne zaštite. U ovoj disciplini nastupaju takmicari koji su radili 10 borbi u pre kombat savateu ili su postigli zapažene rezultate u slicnim borilackim veštinama kao što su kik boks, boks, tai boks, sanda,...

---canne  predstavlja tradicionalnu borbu štapovima koja je u mnogome slicna macevanju. Ova disciplina uglavnom služi za demonstracije na takmicenjima.

---Oprema za takmicenje sastoji se iz trikoa iz jednog dela koji je slican gimnasticarskom i patika od meke kože bez oštrih ivica koje dosežu do clanaka a slicne su patikama za boks. Od zaštitne opreme obavezna je guma za zube, suspenzor za genitalije i štitnik za grudi za devojke kao i ostala oprema koja se koristi u pojedinim disciplinama. Rukavice su od 10 unci.

---Takmicari su podeljeni u muškoj i ženskoj konkurenciji po starosnim, težinskim i kvalitativnim kategorijama.

---Od 2003. godine ponovo se u našoj zemlji organizuju prvenstva u savateu. Borbe traju za pionire 3 runde po 1.5 minut sa minutom odmora u aso savateu; za kadete i juniore 4 runde po 1.5 minut sa minutom odmora u aso i pre kombat savateu i za seniore 5 rundi po 2 minuta sa minutom odmora u pre kombat i kombat savateu. U toku meca borba traje kontinuirano, svaki prekid od strane sudije je veoma kratak a tempo borbe je veoma brz i prati ga neprestana razmena udaraca bez suvišnog odmaranja. U aso savateu udarci rukom u glavu i telo kao i udarci nogom u nogu donose 1 poen udarci nogom u telo i ručne serije donose 2 poena a udarci nogom u glavu 4 poena. U kombat savateu svi udarci se boduju kao 1 poen. Pobeda može biti na poene, predajom, klasicnim ili tehnickim nokautom i diskvalifikacijom.

---Savate predstavlja veoma kompleksnu borilacku veštinu. Za razliku od kik boksa savate nije toliko omiljen sport kod naših boraca zbog velikog broja pravila i ogranicenja koje ima, a i zbog veoma brzog tempa borbe koji podrazumeva maksimalnu fizicku pripremljenost. Medutim ovaj stav je neopravdan jer vecina pravila i tempo borbe omogucavaju da borci pokažu svoju superiornost. Takode ovakve borbe su izuzetno atraktivne i zanimljive za publiku jer nema nepotrebnog zadržavanja u klincu, bežanja po ringu, cesti su udarci iz okreta i skoka i sl.

---Zbog svega navedenog kao i zbog cinjenice da je savate jedan od retkih borilackih sportova koji ima perspektivu da postane olimpijski sport, nadamo se da ce  steci veliki broj poklonika i da ce se i dalje širiti i razvijati kako u svetu tako i kod nas.

Podaci koji su korišceni na ovoj stranici preuzeti su iz Pravilnika borenja i suđenja Savate Saveza Srbije.

>>> Savate je 1924. godine bio demonstracioni sport na Olimpijskim igrama u Parizu. Svetska Savate Organizacija intenzivno radi na tome da savate postane olimpijski sport u čemu joj svesrdno pomaže vlada Francuske.

>>> Olimpisku baklju kroz Pariz 2008. godine nosio je Enoch Effah, višestruki prvak sveta u savateu.

>>> U Francuskoj postoji 600 savate klubova /od kojih su 200 samo u Parizu/ sa 60.000 članova od kojih su preko 1.000 vrhunski takmičari 1. serije koji predstavljaju Francusku i stipendisti su Francuske vlade.

>>> U Srbiji postoji oko 60 aktivnih klubova sa preko 2.000 članova. Najuspešniji u Srbiji je upravo naš klub /SK Vojvodine/ koji ovu prestižnu titulu nosi ve treću godinu za redom.

>>> Svojevremeno savate su praktikovali mnoge velike ličnosti: Alexandre Dumas, Théophile Gautier, Pierre Dupont, Rossini...

>>> Glavni lik u filmu Brotherhood of the Wolf, Grégoire de Fronsac, koristi savate u scenama borbe.

>>> Frank Martin iz The Transporter filma u scenama borbe koristi savate.

>>> Vega iz Street Fighter video games koristi savate kao stil borbe.
>>> Castel iz The Bourne Conspiracy video game, koristi savate kao stil borbe.

>>> Sherlock Holmes /lik iz romana/ u jednoj od avantura tvrdi da je majstor Bartitsua veštine koja je kombinacija savatea i švajcarske borbe štapom.

>>> Na prvom UFC turniru (Ultimate Fighting Championship) 1993. savate borac Gerard Gordeau je osvojio drugo mesto pobedivši sumo rvaca Teila Tuli i kik boksera Kevin Rosier. U finalu je izgubio protiv borca brazilskog džijudžicua Royce Gracie.

>>> Bruce Lee je u svojim knjigama dosta prostora posvetio našem sportu i tehnike savatea uvrstio u svoju veštinu jeet kune do.

>>> Prvi borac iz Srbije koji je osvojio zlatnu medalju u savateu bio je Miodrag Jocović na Svetskom kupu u combatu.

>>> Prva žena koja je osvojila medalju na zvaničnom svetskom prvenstvu za Srbiju je Maja Odžić /trener našeg kluba i sudija u savateu/

>>> Prvi koji je osvojio zlatnu medalju za Srbiju u disciplini combat na zvaničnom svetskom prvenstvu je Srđan Nadrljanski /SK Vojvodina/

>>> Savate je u svom izvornom obliku bio veoma primenjiv u borbama na ulicama Pariza, Marseja, ... On se i danas primenjuje u disciplini savate defence.

>>> Savate defence /koji mnogi smatraju brutalnom veštinom/ je danas glavni stil borbe u francuskoj vojsci i policiji /naročito u žandarmeriji/. Čak i legendarna Legija stranaca oslanja se na ovaj vid borbe.